دمای کشور در سال گذشته به بالاتر از میانگین بلندمدت رسید و یکی از تبعات آن کاهش قابل توجه بارش برف در یخچال‌های طبیعی کشور مانند زردکوه بختیاری است.

بحران خشکسالی به معدن آب ایران رسید

سلامت نیوز: دمای کشور در سال گذشته به بالاتر از میانگین بلندمدت رسید و یکی از تبعات آن کاهش قابل توجه بارش برف در یخچال‌های طبیعی کشور مانند زردکوه بختیاری است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران ،یخچال‌هایی که تا همین10 سال پیش در هیچ ماهی از سال خالی از برف نبود و برف سال جدید روی برف سال قبل را می‌پوشاند و در بهار هم با ذوب تدریجی برف‌ها چشمه‌هایی که از دل این یخچال‌ها سرچشمه می‌گرفت زندگی را در مناطق اطراف و حتی استان‌های دیگر ساری می‌کرد اما حالا اغلب چشمه‌ها مانند چشمه کوهرنگ با کاهش شدید آبدهی مواجه شده و در حال خشک شدن هستند و این مسأله مردم منطقه، کوهنوردان و گردشگرانی را که عادت داشتند چشمه کوهرنگ را در سایه سپیدی قله زرد کوه پر آب ببینند، مغموم و البته نگران کرده است.  چشمه کوهرنگ از دامنه‌های «زردکوه» سرچشمه می‌گیرد و همراه دیگر چشمه‌ها و رودخانه‌های منطقه در نهایت خود را به تونل اول کوهرنگ می‌رساند تا بخشی از آب زاینده رود را تأمین کند.


 «خسرو کیانی»، مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری به «ایران» گفت: کاهش شدید آب چشمه کوهرنگ قابل پیش‌بینی بود و ما از 6 ماه قبل نسبت به این مسأله هشدار داده بودیم ولی واقعیت این است که از دستمان کاری برنمی‌آید مگر اینکه بار دیگر زرد کوه انباشته از برف بشود. به‌گفته وی هر چند میزان بارش در استان به‌طور قابل توجهی کاهش یافته اما مصارف شرب، کشاورزی و صنعت سر جایش باقی است و در واقع برداشت آب و میزان بارندگی با هم تناسب ندارند.مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه ذخیره برف استان به صفر نزدیک است، تصریح کرد: بحران کم آبی در این استان از سال‌ها پیش آغاز شده و امروز تبدیل به فاجعه بزرگ شده است.


 برف زرد کوه چند ماهه از بین می‌رود
  «امیر قلی نیا» بخشدار مرکزی کوهرنگ در گفت‌و‌گو با «ایران» تأکید کرد: متأسفانه کاهش شدید دبی چشمه کوهرنگ کاملاً مشهود است و این مسأله موجب نگرانی مردم و دوستداران محیط زیست شده است. وی افزود: به هر جهت خشکسالی‌های پیاپی و کاهش شدید میزان بارش‌ها اثراتش را در استان پر آب ما به این شکل نشان می‌دهد. در دهه گذشته در هر ماه از سال که چشم‌مان به قله زردکوه می‌افتاد می‌دیدیم که این قله سپیدپوش است و جذبه خاصی را ایجاد می‌کرد. در واقع برف سال جدید روی برف سال قبل می‌بارید ولی چند سالی است که فقط در چند ماه از سال قله زردکوه را می توان سپیدپوش دید.

در چند روز گذشته کوهنوردانی که به قله زردکوه صعود کرده بودند می‌گفتند که هرچه تلاش کرده بودند نتوانسته بودند با یخچال و برف در بالای کوه عکس بگیرند و این مسأله در مقیاس کلی نگران کننده است.  وی خاطرنشان کرد: این مسأله به‌عنوان یک چالش دراستان مطرح است و در فضای مجازی هم توسط مردم دست به دست می‌شود ولی واقعیت این است که تغییرات اقلیمی یک مشکل جهانی است و خاص استان و کشور ما نیست. وی با اشاره به اینکه دبی چشمه کوهرنگ در سال‌های پربرف به حدود 700 لیتر در ثانیه می‌رسیده تصریح کرد: در حال حاضر دبی چشمه به کمتر از 400 لیتر در ثانیه رسیده است.


 دیگر یخچال برفی دائمی در کشور نداریم
در همین حال «احد وظیفه»، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، گفت: ما در کشورمان یخچال‌های طبیعی مانند دماوند، زردکوه بختیاری، الوند همدان و سبلان اردبیل داریم که در ارتفاعات قرارگرفته اند و در سال‌های گذشته معمولاً همواره پوشیده از برف بودند و بتدریج که یخ آنها آب می‌شد چشمه‌ها را روان و سفره‌های زیرزمینی را تغذیه می‌کرد اما متأسفانه روند گرمایش هوا موجب شده دیگر یخچال دائمی نداشته باشیم.

قبلاً تابستان 3ماه بود ولی الان می‌بینیم از یک سو تابستان 20 روز زودترآغاز می‌شود و از سوی دیگر 20 روز هم دیر‌تر به پایان می‌رسد از سوی دیگر ما در ماه دوم پاییز هستیم و هنوز بارندگی پاییزی در برخی نقاط کشور روی نداده است. بررسی‌های ما نشان می‌دهد بارش برف کشور در سال‌های قبل به حدود 50 درصد یا نصف بارش بلندمدت رسیده و وقتی برفی نباشد طبیعی است که چشمه‌ها منبع تأمین کننده آبی هم نخواهند داشت و چشمه زردکوه نیز از این قاعده مستثنی نیست.

وظیفه با اشاره به اینکه در سال گذشته دمای متوسط کشور بالاتر از میانگین بلندمدت بود افزود: این عامل اصلی آب شدن زودهنگام برف بود وگرنه به‌طور معمول برف‌ها باید در بهار آرام آرام شروع به ذوب شدن کنند. در سال آبی جاری یعنی از اول مهر ماه تاکنون نیز وضعیت بارش‌ها به جز در استان‌های شمالی ناگوار بوده و باید گفت خیلی کمتراز نرمال بوده است.

به‌گفته وی به‌نظر می‌رسد سیستم‌های بارشی آبان ماه نیز بارشی کمتر از نرمال داشته باشند و این کم بارشی تا آذر نیز ادامه داشته باشد. اما رئیس مرکز ملی‌خشکسالی اظهار امیدواری کرد که در فصل زمستان بارش‌ها به نرمال نزدیک شود ولی به‌ هر جهت کمبود شدید بارش‌ها در نیمه اول سال اثرات خود را بر اقلیم کشور خواهد داشت و از تبعات آن می‌تواند خشک شدن چشمه‌ها، فرونشست زمین و پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی باشد.

وی همچنین درخصوص ناهنجاری‌های دمایی در سال آبی جاری هم گفت: از شروع فصل پاییز تاکنون دما در کل کشور حدود 7 دهم درجه سلسیوس گرمتر از نرمال بوده و پیش‌بینی می‌شود تا انتهای زمستان دما به‌طور میانگین نیم تا یک درجه نسبت به بلند مدت گرمتر باشد.


مدیر کل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری:کاهش شدید آب چشمه کوهرنگ قابل پیش بینی بود و ما از 6 ماه قبل نسبت به این مسأله هشدار داده بودیم ولی واقعیت این است که از دستمان کاری برنمی آید مگر اینکه بار دیگر زرد کوه انباشته از برف بشود .  هر چند میزان بارش در استان به طور قابل توجهی کاهش یافته اما مصارف شرب، کشاورزی و صنعت سر جایش باقی است و در واقع برداشت آب و میزان بارندگی با هم تناسب ندارند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha